Onlangs schreef iemand op het forum van het Internet Radiocafé in een discussie dat vroeger alles beter was. Maar er is in die pak weg 40 jaar toch best veel ten goede veranderd?

Zo schrijf ik dit stuk op mijn laptop met een tekstverwerker in de cloud terwijl ik in de trein zit tussen Utrecht en Rotterdam. Ondertussen drink ik een lekkere verse kop koffie, gemaakt met zo’n bonenmachine op het station. Ik heb van mijn werkgever een plastic kaart meegekregen waarmee ik direct op zijn kosten reis. Luisterend naar een internet radiostation op de smartphone maak ik een overzicht van zo maar een doordeweekse dag.

In de vroege ochtend word ik niet meer om vijf uur wakker van het pruttel van de dieselauto van de buren, want die hebben ze gelukkig ingeruild voor een geluidloos elektrisch exemplaar. En als mijn wekker om kwart voor zes af gaat met muziek snooze ik nog twee keer voordat ik opsta. Na het opstaan stap ik onder de regendouche om vervolgens fris en wakker naar de keuken te lopen. Ik mik een cuppie in de koffiemachine en binnen een minuut zit ik met een heerlijke espresso op de bank. Ik pak de tablet en lees daarop de krant met het actuele nieuws. Snel check ik nog even buienalarm om te kijken of ik mijn regenpak vandaag nodig heb. Want normaal gesproken ga ik elke dag met mijn elektrische fiets naar het werk. Oh ja, deze is betaald met het fietsplan van mijn werkgever.

Op mijn werkplek scoor ik een verse mok bonenkoffie, zet mijn bureau in de sta-stand en selecteer op mijn smartphone een internetradiostation. Oordoppies in de oren, inloggen op de computer en werken maar.

Thuisgekomen haal ik direct de vaatwasser leeg en als de bel gaat neem ik de boodschappen van Appie in ontvangst. Met behulp van de inductiekookplaat, de inbouwmagnetron of de airfryer uit Eindhoven maak ik het avondeten klaar. Als dat op is schuif ik de vieze vaat zo de vaatwasser in. Dan is het inmiddels half zeven en start ik met interactieve TV het nieuws van zes uur. Als dat is afgelopen gooi ik nog even snel een cuppie in de koffiemachine om daarna met een lekker bakkie verder te kijken naar een spannende serie op Netflix.

Als het tijd is om naar bed te gaan zet ik de laatste glazen en kopjes in de vaatwasser en druk op start. Daarna selecteer ik de laatste podcast van Newshour op de smartphone  en luister ik voor het slapen gaan nog even naar het wereldnieuws van de afgelopen dag, dat eerder op de avond door de BBC is uitgezonden.

Hoe zag zo’n dag er 40 jaar geleden uit? Was het toen echt beter?

Categorieën: Column